Over het belang van een goede handhygiëne

Shoeket logo

Bron: Ingezonden

17 Maart 2020 12:58

Voor mij lezen

De profeet Mohammed heeft gezegd, dat tien zaken behoren tot de fitrah (zaken die inherent zijn aan de menselijke natuur; aangeboren gevoel dat je iets moet doen). Eén van die zaken is de handen goed wassen. Een andere fitrah is de nagels knippen.

Hieronder enkele passages uit het artikel ‘Coronavirus: handleiding voor een goede handhygiëne’

In de strijd tegen het coronavirus, maar ook tegen de seizoengsgriep, benadrukt de overheid voortdurend het belang van een goede handhygiëne.

De handen zijn een ware broeihaard van virussen en bacteriën. Onze handen zouden in maar liefst 95 procent van de gevallen verantwoordelijk zijn voor kruisbesmetting. Enkel een goede handhygiëne kan deze vicieuze cirkel doorbreken. Op voorwaarde dat je het juist doet.

Het wassen van de handen is al lang een religieuze en culturele gewoonte, maar in 1847 werd het belang ervan voor onze gezondheid pas echt duidelijk.

De eerste richtlijnen rond handhygiëne in de gezondheidszorg verschenen in 1980 en vandaag publiceert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog steeds richtlijnen onder het mom Clean Care is Safer Care. Niet alleen in zorgcontexten is handhygiëne van groot belang. Daarbuiten is het minstens even belangrijk.

Dat een ouderwetse blok zeep een broeihaard voor bacteriën is, zal waarschijnlijk niet verbazen. Vloeibare zeep, liefst uit een pompje, krijgt de voorkeur.

In ziekenhuizen wint de handalcohol. Die is sneller, efficiënter en gebruiksvriendelijker. In een huiselijke context voldoet gewone zeep. Desinfecterende gels doden niet alleen ziekteverwekkers, maar ook bacteriën die van belang zijn voor onze gezondheid.

Een goede handhygiëne gaat verder dan je handen gewoon even onder een kraan steken. Het verzorgen van huid en nagels en het al dan niet dragen van juwelen maken er ook deel van uit.

Zo nestelen bacteriën zich graag onder ringen. Handen met ringen zouden tot anderhalve keer meer bacteriën huisvesten dan handen zonder ringen. Juwelen leg je bij het handenwassen dus best even aan de kant.

Pas gelakte nagels zouden geen al te groot probleem vormen, maar dat verandert vanaf het moment dat het afbladeren begint.

Het vermoeden dat kunstnagels bijdragen aan het verspreiden van ziekteverwekkers vindt steeds meer bijval.

Ook een verzorgde huid is van belang bij een goede handhygiëne. Het veelvuldig gebruik van zeep kan je handen uitdrogen en de kans op kloven vergroten. Kloven en kleine wondjes zetten de deur voor bacteriën wagenwijd open. Voedende handcrème smeren is de boodschap.

Maar ook de regels tot in de puntjes volgen, biedt geen 100 procent garantie. Zelfs op degelijk gewassen handen blijven nog bacteriën en virussen achter.

Lees het volledige artikel op Knack.be d.d. 5 februari 2020, link

Ahmad Jhawnie

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel