Transvaal beste eerste ronde SML

Transvaal-coach Raymond Mannen is erg tevreden over de prestaties van zijn ploeg in de eerste ronde van de Suriname Major League.
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 April 2024 22:08

Voor mij lezen

Tekst Marinio Balsemhof

Beeld SML

Transvaal-coach Raymond Mannen blikt daarom dan ook tevreden terug op de eerste ronde van het seizoen. Met zeven winstpartijen en twee gelijkspellen, leverde zijn ploeg de beste prestaties van alle ploegen. Iets wat de coach als erg positief ervaart. “Wij hebben mooie stappen gemaakt in de ontwikkeling van het team. We kunnen natuurlijk altijd beter en we zijn nooit ready als trainer”, zegt hij.

“Het idee dat bijvoorbeeld de nummer één van de algemene ronde uitgeschakeld kan worden door de nummer vier, geeft ook geen prettig gevoel”

Roberto Gödeken

Over de wedstrijd van zaterdag tegen PVV was hij niet helemaal tevreden. “Het was niet onze beste wedstrijd. Wij waren aanvallend, verdedigend en in de omschakelmomenten niet goed genoeg”, legt Mannen uit. Hij weet niet waaraan het kan hebben gelegen, omdat zij in de afgelopen week in zijn ogen super goed hebben getraind. “Dus hieraan kan het niet hebben gelegen”, weet de coach zeker. “Misschien was het onbewust spanning of druk om de laatste wedstrijd van de eerste ronde goed af te sluiten. Wat het ook concreet is. We gaan werken aan een oplossing. We hebben teveel kwaliteit om niet een goede wedstrijd te spelen vanuit onze visie hoe we willen spelen”.

Transvaal kwam pas na meer dan een uur in de wedstrijd op voorsprong. Het was aanvoerder Dimtri Apai die na een mooie assist van Lalanie Tooy met een mooie goal de ploeg op voorsprong zette; 1-0. Het was al zijn zevende van het seizoen. Deze voorsprong hield niet lang stand, want PVV kwam na vier minuten via Faustino Benali op gelijke hoogte; 1-1. Toch zou Transvaal aan het langste eind trekken. Deze keer was het Tooy die zelfs de winnende goal maakte; 2-1.

Verder achter Transvaal

Later op de zaterdag eindigde de topper tussen Robinhood en Notch onbeslist (1-1). Geen perfecte uitslag voor beide ploegen, want hiermee is het gat met koloper Transvaal groter geworden. De goals van die avond kwamen op naam van Robinhood-aanvoerder Jamilhio Rigters en Marfier Hupsel. Het was de tweede goal in twee weken van de doelman van Notch.

Robinhood-coach Roberto Gödeken is uiteraard niet tevreden met het resultaat. “Er zat meer in de wedstrijd als wij in de eerste helft van de wedstrijd de kansen die wij hadden gecreëerd”, jammert hij.

Gödeken geeft toe dat zijn ploeg een veel mindere tweede helft heeft gespeeld. Dat komt doordat zijn ploeg in alle haast de aanval opzocht, waardoor Notch hen in de tweede helft op eigenhelft kon houden. Ook was de aanbieding van de middenvelders heel slecht. Verder was de samenwerking tussen de verdedigers en middenvelders niet goed. “Daarom mogen wij niet ontevreden zijn met het resultaat”, geeft die coach aan.

Bij Robinhood zijn zij ondanks de acht verliespunten niet ontevreden over de eerste ronde van het seizoen. “Het is een competitie met een heel nieuwe opzet”, haalt Gödeken aan. “Als wij kijken naar waar wij in het begin stonden en waar wij nu staan, mogen wij niet ontevreden zijn. Wij staan nu op plek nummer twee met een achterstand van vier punten op Transvaal en dat is een goed uitgangspunt om de tweede ronde in te gaan”, vindt de coach.

Hij is ook nog content met het feit dat zijn ploeg ook nog ongeslagen is. Gödeken is overigens tevreden met het trainingsgedrag, de trainingsbezoeken en wedstrijd discipline.

Prof status

Mannen is van mening dat verandering van amateur naar profstatus zeker voor enkele veranderingen heeft gezorgd. “Er is zeker een verschil tussen vroeger en nu”, weet hij. Volgens de coach merk je in alles dat er stappen zijn gemaakt. Sommigen wat groter dan de ander. Hij denkt hiermee aan de gehele organisatie.

“Bijvoorbeeld rondom wedstrijden, promotie voor wedstrijden en gebruik van social media. Dit zijn maar een paar punten”, geeft hij aan. Er zijn verder als club stappen gemaakt met betrekking tot de organisatie en de invulling van bepaalde taken. Ook de spelers maken stappen hierin. “Zij krijgen steeds meer het besef dat het echt een groot spelletje is”, aldus de coach.

In tegenstelling tot Mannen merkt Gödeken nog niet echt een verschil op. “Misschien in de opzet van organisatie en entertaintment en dat soort dingen, maar een echt verschil merk ik nog niet op”, zegt de coach van Robinhood. Hij geeft wel toe te hebben opgemerkt dat de organisatie van SML wel bezig is om structuur erin te brengen. Hij denkt daarbij vooral aan het licentie gebeuren. “Dat is wel een goed teken, maar voor de rest, dus wat spelers betreft en de organisatie binnen de verenigingen, vind ik nog niet echt dat er verandering is te zien.

Nieuw competitie systeem

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) hanteert dit seizoen ook een nieuw competitiesysteem. Er is een toevoeging gedaan aan het normale twee ronden systeem. De top vier plaatst zich voor de finale ronde. Dit nieuws kwam niet goed aan bij de meeste ploegen. “Ik ben geen fan van een finale ronde, omdat elke club de gehele competitie voor nummer één strijdt”, zegt Mannen.

Met het nieuw systeem bestaat de kans dat de nummer vier alsnog kampioen kan worden. In mijn beleving is dat niet helemaal niet prettig”, spreekt de coach zijn mening uit. De invoering van het nieuw systeem heeft wel niets veranderd aan het doel van Transvaal. Zij zullen er alles aan doen om elke wedstrijd weer de overwinning te pakken.

Gödeken vindt het nieuw competitie systeem een beetje onwennig. “Het geeft naar mijn mening een heel ander gevoel als je bezig bent met de competitie. Je bent iets heel anders gewend en nu is het even kijken hoe jij je focust om binnen de top vier te blijven. Het idee dat bijvoorbeeld de nummer één van de algemene ronde uitgeschakeld kan worden door de nummer vier, geeft ook geen prettig gevoel. “Dus je bentde koploper van de algemene ronde en kan in de finale ronde al na één wedstrijd worden uitgeschakeld”.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel