Tijdens een persconferentie op 27 april in Nickerie werd het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) geconfronteerd met betalingsachterstanden voor de levering van arrestantenvoeding die vorig jaar in het district speelden. Volgens de lokale gemeenschap ligt de verantwoordelijkheid bij het ministerie van Financiën en Planning, dat naar verluidt Juspol politiek tegenwerkt.

Sharma Lakhisaran, directeur Justitie, ontkende deze politieke tegenwerking en legde de situatie technisch uit. Hij verklaarde dat het budget voor aanschaffingen zoals brandstof, arrestantenvoeding en andere logistieke middelen al in juli 2023 was uitgeput vanwege calamiteiten, met name op het gebied van brandstof. Het ministerie van Financiën en Planning kon een deel van de brandstofrekening betalen, maar slaagde er niet in de rekening voor arrestantenvoeding te voldoen.

Lakhisaran benadrukte dat het probleem verergerde doordat de brandstofrekening steeg van SRD vier miljoen naar SRD twaalf tot veertien miljoen, terwijl de maandelijkse kosten voor arrestantenvoeding SRD vier miljoen bedroegen. Na een suppletoire begroting kon slechts een deel van de rekening worden betaald, waarbij het resterende bedrag werd doorgeschoven naar het begrotingsjaar 2024.

Hij erkende de hulp van andere ministeries, zoals Openbare Werken en Financiën en Planning, met betrekking tot de brandstofkwestie, maar benadrukte de noodzaak om zuinig om te gaan met middelen en beter te reguleren, met name wat betreft brandstof.