Indien president Chan Santokhi zijn belofte nakomt in Nickerie, zal de samenleving veranderingen zien op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Dit maakte het staatshoofd gisteren duidelijk tijdens een VHP-bijeenkomst in het district Nickerie. Santokhi verklaarde dat hij nu moe is van de misstanden op het ministerie, met name de grondroof zoals hij het noemt.

Hij gaf aan dat hij dagelijks klachten ontvangt over grondroof die plaatsvindt vanuit het ministerie. Hij liet weten dat het nu meer dan genoeg is en dat hij deze misstanden niet langer zal tolereren. De president verklaarde dat de minister ad-interim, Gracia Emanuël, samen met haar staf afgelopen vrijdag werd opgeroepen.

Ze kregen schriftelijk de opdracht om binnen een week alle onrechtmatige gronduitgiften terug te draaien. Indien dit niet gebeurt, zullen er maatregelen volgen, aldus het staatshoofd. Hij is van mening dat deze gang van zaken niet langer kan voortduren.

Tijdens een vergadering van de regeringsraad werd aan vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk, wiens partij het bewind voert op GBB, duidelijk gemaakt dat het land genoeg heeft van de grondproblemen. Het staatshoofd liet doorschemeren dat hij wil dat alle problemen rondom gronduitgifte tegen het einde van dit jaar zijn opgelost. Binnen de politieke top is afgesproken dat de minister wekelijks verslag zal uitbrengen aan het staatshoofd over de voortgang.

Hij verzekert de aanwezigen dat zijn partij met oplossingen komen om burgers te beschermen tegen de grondroof in het land. Hij riep tegelijkertijd op om gebruik te maken van de grondconversie. Santokhi gaf te kennen dat zijn partij geen Nyan dringi partij is of een partij die met geld strooit. De VHP is een partij die werkt voor generaties en ook voor de toekomst. In duidelijke bewoordingen gaf Santokhi aan dat hij zeker zal vechten voor alle onrecht, met name de grondroof in Nickerie.

Over de schuldenherschikking met het Volksrepubliek China was Santokhi duidelijk. Beide landen hebben naar zijn zeggen overeenstemming bereikt over de schuldherschikking. Hij is van mening dat er mensen zijn die niks anders hopen dan dat het slecht gaat in het land. Er komen duurzame ontwikkelingen voor Nickerie maar ook in andere delen van het land, aldus de politicus.

Ook voor de boeren in Nickerie zullen er iets gedaan worden, omdat er ook hulp wordt gegeven aan de mensen in het binnenland wanneer er voedselschaarste is. Hij merkte verder op dat hij als president op die stoel zit om problemen op te lossen, omdat er op ministerieel niveau er geen oplossingen komen.

“We zitten in een coalitie waar de eenheid en de samenwerking zoek is”. Ondanks deze grote uitdaging in de coalitie is er veel gedaan liet president Santokhi weten. Dat de economie vandaag is gestabiliseerd is het dankzij de VHP zegt de partij-voorzitter. Ook maakte hij duidelijk dat de VHP alleen de verkiezingen in gaat en zeker als winnaar uit de bussen willen komen.