Theatergenootschap Thalia 187 jaar oud

Thalia toen. [Foto: privécollectie Thalia]
Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 April 2024 07:54

Voor mij lezen

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Het was geen bigi yari zaterdag, maar desalniettemin een bijzondere mijlpaal voor het theatergenootschap Thalia dat haar 187ste verjaardag vierde. Wat wel een bigi yari wordt is de 185ste verjaardag van het theater Thalia in juni van dit jaar. Het gebouw is één van de oudste en meest historische theaters van Suriname en het Caraïbisch gebied.

“We herdenken niet alleen een mijlpaal in de geschiedenis van het toneelgezelschap, maar ook een erfenis van culturele trots en artistieke excellentie”, zeggen enkele oud-leden van het theatergenootschap weten in een persbericht.

Nieuw bestuur

Het genootschap heeft nu een nieuw bestuur dat bestaat uit Sherida Mormon (voorzitter), Regillo Glunder (secretaris), Sherida van Heidoorn-Power (penningmeester), Liesbeth Peroti (commissaris Podiumkunsten) en Clyde Cairo (commissaris gebouwen). “Het bestuur staat voor de uitdaging om financiële verslagen en onderhoudsachterstanden in te lopen. We zijn gestart met het versterken van het ledenbestand en voor dit jaar zal er vooral gewerkt worden aan gedegen financiële verslaglegging en de gezondmaking van de organisatie”, zegt Mormon.

De versterking van de ledenstructuur, theatereducatie voor leden, jongeren en theaterprogramma’s staan ook op de wensenlijst van de organisatie. Op 6 mei wordt een speciaal evenement gehouden voor de leden van Thalia wat een herstart van leden- engagement moet bewerkstelligen. Verder staat een team onder leiding van Ineke Bendter- Adams in de startblokken om het gedenkboek “180+ jaar Thalia” uit te brengen.

Exploitatieovereenkomst

Door de jaren heen heeft Thalia veel ondersteuning vanuit de samenleving gehad. “En we zijn ontzettend dankbaar daarvoor. Maar vanwege de Covid-crisis is er een beheer- en exploitatieovereenkomst getekend met een partij die in de praktijk ook zijn uitdagingen kent”, doet Mormon uit de doeken.

Het theater heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Surinaamse kunst- en cultuurscene. Met een gevarieerd repertoire van toneelstukken, muzikale uitvoeringen, dansvoorstellingen en andere culturele evenementen, heeft Thalia generaties van artiesten en theaterliefhebbers samengebracht.

Er zijn werkgroepen bestaande uit leden van het genootschap in het leven geroepen die samen met het bestuur een verbeteringsproces handen en voeten zullen geven. “Het toneelgenootschap zal zich blijven inzetten voor het bevorderen van cultureel begrip, artistieke expressie en community-engagement”, aldus Mormon.

Thalia zoals het gebouw er nu uitziet. Het gebouw is in juni 185 jaar. [Foto: privécollectie Thalia]
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel