Strafzaak Pikin Saron na getuigenverhoor opnieuw uitgesteld

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

27 April 2024 15:59

Voor mij lezen

PARAMARIBO — De strafzaak waarbij Guilliano Z, Rodney M, Jozua H, Jonathan A, Mitchel B en MartinM. terechtstaan voor misdrijven gepleegd tijdens de rellen in Pikin Saron, is vrijdag opnieuw uitgesteld door rechter Duncan Nanhoe. Dit keer op verzoek van de advocaten Derrick Veira en Pamela Karg omdat de overige raadslieden niet aanwezig waren op de zitting.

Het tweetal heeft graag dat de overige collega’s persoonlijk erbij zijn wanneer hun cliënten worden verhoord over hun aandeel in het geheel. “Ik wilde vandaag al beginnen met het verdachtenverhoor om de zaak zo snel mogelijk af te ronden, maar als jullie dat vragen ga ik dan kort uitstellen”, merkte Nanhoe op. De zaak is met een week uitgesteld naar 3 mei.

“Op vragen van advocaat Veira bevestigde de getuige dat de politie als eerst het vuur opende op het voertuig waarin de gijzelaars zaten”

Meerdere schoten gelost

Kort daarvoor werd een ex-security guard van Grassalco als getuige gehoord. Hij werd samen met enkele collega’s onder schot gehouden en later gegijzeld door een groep inheemse mannen. Hoewel de mannen hun gezicht hadden bedekt met een T-shirt, kon de getuige, Martin M. wel herkennen als een van de mannen die de inval heeft gepleegd.

“Hij kwam regelmatig daar dus ik had hem eerder al gezien. Zijn gezicht was bedekt maar zijn ogen niet. Zo weet ik dat hij erbij was”, zei de getuige op vragen van de rechter en officier van justitie Romeo Rampersad. Volgens de ex-security guard was Martin M. degene die hem onder bedreiging van een jachtgeweer heeft gedwongen om op de grond te gaan liggen. “De mannen hebben ook meerdere schoten gelost, maar wie heeft geschoten weet ik niet precies”, verklaarde de getuige verder.

Het hoofd van de security afdeling en een andere medewerker van Grassalco raakten daarbij gewond. De getuige en andere collega’s werden bij die actie door de groep mannen ontvoerd. “We werden bedreigd, er werd geschoten op de security woning en onze telefoons werden afgepakt en kapot geslagen. Een van de mannen zei dat ze ons vlak daar moesten neerknallen. Maar een andere vond dat het beter was als ze ons naar Bigi Poika brengen en daar vermoorden”, haalde de getuige voor de geest.

Niet lang daarna kon de politie hen bevrijden. Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager, die volgens de getuige de leiders waren van de actie, werden daarbij doodgeschoten door de politie.

Geen gevaar

Op vragen van advocaat Veira bevestigde de getuige dat de politie als eerst het vuur opende op het voertuig waarin de gijzelaars zaten. No kon nanga ben beni. Het is een zeer ernstige zaak, dus efu yu e ley ga ik de rechter vragen om jou ook aan te houden want een getuige mag niet jokken. Ik wil de waarheid weten”, zei Veira op strenge toon.

De getuige keek twijfelachtig om zich heen, bleef even stil en koos voorzichtig zijn woorden. “We waren plat op de grond en alle wapens waren in de auto van de gijzelaars gebleven, dus ze vormden geen gevaar meer voor de politie. Ik zag daarna dat een van de mannen in zijn knie werd geschoten terwijl hij op de grond lag”, luidde zijn verklaring.

“Ik hoorde twee schoten en ik hoorde een van de mannen gillen op de grond”, vervolgde hij. “Ik heb niet twee, maar één handgranaat gezien. Ik heb het niet bij de gijzelaars gezien. Het lag op de grond en de politiemannen spraken erover toen we terug liepen naar de auto”, herinnerde de getuige zich.

De officier van justitie vroeg de rechter om in te grijpen omdat volgens hem de advocaat te veel afweek van de essentie van deze zaak. “We zijn hier bezig met de brandstichtingen, vernielingen en de mensen die tegen hun wil zijn meegenomen en niet over het schieten van de politie”, merkte Rampersad op.

“U bent geen verdachte! Dus als u iets niet weet hoef je geen antwoord te geven daarop”, zei de rechter als reactie daarop. Na enkele twijfelachtige antwoorden die daarna volgden werd de getuige bedankt. Alle verdachten die in beklaagden bank zaten ontkenden opnieuw dat ze iets te maken hebben met de rellen van 2 mei 2023.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel