Weerstand tegen Purp

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

27 April 2024 12:00

Voor mij lezen

DE HOUTEN BINNENSTAD van Paramaribo heeft zo een unieke architectuur dat de Unesco erin heeft toegestemd om die te plaatsen op de Werelderfgoed lijst. Veel landen in de wereld kijken er smachtend naar uit om op deze lijst voor te komen. Het is namelijk een ware trekker voor toeristen die zoeken naar unieke bezienswaardigheden.

Maar omdat de Surinaamse overheid veel steunt op de extractieve industrieën is er nooit voldoende gebruikgemaakt noch ingespeeld op de gelegenheid om het toerisme van deze zo begeerde status te laten profiteren. Integendeel, jarenlang ging de houten binnenstad zienderogen achteruit. De redding was het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (Purp) dat met een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) is geïmplementeerd.

Jogi trok fel van leer tegen de regering voor het aangaan van die lening en vond zelfs dat er moet worden heronderhandeld om de helft van dat geld te gebruiken voor criminaliteitsbestrijding

Suriname heeft nu een tweede lening toegezegd gekregen van de IDB om in een tweede fase de binnenstad nog beter op te kunnen krikken. Dat zou, indien daar goed gebruik van wordt gemaakt, het toerisme en de attracties in de binnenstad duurzaam moeten bevorderen.

Een vergelijkbaar voorbeeld in de regio is de kleurrijke binnenstad van Curaçao. In elk filmpje over dit eiland staat die prominent afgebeeld. En mede door deze strategie behaalde Curaçao vorige maand een recordaantal bezoekers. Het eiland draait vrijwel alleen op toerisme, zeker nadat de olie-industrie doodbloedde.

Van Mahinder Jogi, de doorgewinterde VHP-parlementariër en voorvechter van ondernemerschap, mocht wel worden verwacht dat die inziet wat de meerwaarde is van de IDB-lening en hoe die kan worden terugverdiend. Niets bleek minder waar afgelopen week in De Nationale Assemblee.

Jogi trok fel van leer tegen de regering voor het aangaan van die lening en vond zelfs dat er moet worden heronderhandeld om de helft van dat geld te gebruiken voor criminaliteitsbestrijding. Hij is juist blij met leningen voor het stimuleren van de rijstsector, leningen voor landbouwinitiatieven, dus waarom niet voor een beter uitziende binnenstad om toerisme te bevorderen?

Maar wat Jogi wel juist heeft, is dat er meer geld nodig is voor criminaliteitsbestrijding. Dat kan worden gehaald uit het geld van het ministerie van Justitie en Politie dat zou worden besteed aan de bouw van een nieuw hoofdgebouw van politie. Toegegeven, dat op zich zal de criminaliteit niet doen afnemen, maar nieuwe uitrusting en hulpmiddelen voor de politie kopen met dat geld, des te meer.

Door een simpele prioriteitsanalyse valt binnen het ministerie zelf al geld te halen voor criminaliteitsbestrijding. Daar zou Jogi als ervaren parlementariër en strenge controleur van de regering juist naar moeten kijken.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel