Marcel Eyndhoven, directielid bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), ontkracht de claim dat er 2 megawatt aan energie uit het distributiesysteem is verdwenen zonder dat het staatsbedrijf daarvoor is gecompenseerd. Hij verklaart dat er normaal stroom is aangevraagd en na onderzoek de toegewezen hoeveelheid is toegestaan. Volgens Eyndhoven zijn alle geldende procedures gevolgd en is er niets mysterieus aan de hand.

Tijdens een interview met Radio ABC legde Eyndhoven uit dat er een meter is geïnstalleerd en dat de klant elke maand de rekening betaalt. Deze situatie bestaat al langer dan een jaar, volgens de topfunctionaris van het bedrijf.

Het onderwerp kwam in de schijnwerpers te staan nadat oud-parlementslid Rashied Doekhie opheldering eiste over een situatie waarbij de staat Suriname volgens informatie benadeeld zou zijn bij de distributie van elektriciteit. Het gaat om 2 megawatt die tot op heden niet kunnen worden verantwoord.

Doekhie beweert te beschikken over documenten en foto’s waaruit blijkt dat er op het voormalige Suralco-terrein in Paranam zware energie wordt onttrokken voor crypto- of bitcoin-mining, zonder dat EBS of Staatsolie Power Company daarvan profiteren. Hij betreurt deze situatie, vooral omdat er gebieden zijn die zonder stroom zitten terwijl anderen op een sluwe manier energie aftappen ten koste van de overheid.

Na een beknopt onderzoek blijkt dat recentelijk mogelijk een aantal 40-voet containers illegaal het land zijn binnengekomen zonder medeweten van de autoriteiten. Deze containers worden zwaar bewaakt op het voormalige Suralco-terrein.